Oświadczenie posła do Parlamentu Europejskiego Billy’ego Kellehera w sprawie wyborów do PE w 2024 roku

Wesprzyj naszą pracę na Go Fund Me. Dziękujemy!

Eurodeputowany Fianna Fáil Billy Kelleher ogłosił dzisiaj, że będzie ubiegał się o nominację Fianna Fáil jako kandydat tej partii w okręgu wyborczym Irlandia Południowa (Republika Irlandii) w przyszłorocznych wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Billy Kelleher:

– W tym tygodniu Fianna Fáil otworzyła konwencję selekcyjną na nominacje. Będę zabiegać o odnowienie mandatu od członków partii z całego Munster i South Leinster do noszenia sztandaru Fianna Fáil podczas przyszłorocznych wyborów europejskich. Występowanie przed członkami w naszej partii i szukanie ich wsparcia to coś, co cenię i szanuję. Od chwili obecnej do konwencji będę ciężko pracować, aby zapewnić sobie ich poparcie i głosy.

– Europa nigdy nie była tak istotna jak dzisiaj. Wystarczy spojrzeć na to, z czym UE radziła sobie w ciągu ostatnich pięciu lat – prawie niekończącą się sagę o brexicie, wyniszczającą pandemię Covid 19, wojnę na kontynencie europejskim, oraz kryzys energetyczny i związany z kosztami życia, który spowodował ból dla naszych rodzin i przedsiębiorstw. We wszystkich tych i wielu innych obszarach UE trzymała się razem i działała na rzecz swoich obywateli.

– Od czasu mojego wyboru w 2019 r., starałem się zrobić przede wszystkim dwie rzeczy – utrzymać Irlandię w sercu Europy i być silnym głosem Irlandii w Europie.

– Pracując za pośrednictwem rodziny politycznej Fianna Fáil w Parlamencie, Renew Europe, ciężko pracowałem na rzecz irlandzkiego narodu. W wielu obszarach udało mi się wypełnić lukę między lewicą a prawicą, aby zabezpieczyć zdroworozsądkowe stanowiska w obszarach spraw gospodarczych, rolnictwa i środowiska.

– Reputacja Irlandii jest ważna. Zbyt wielu naszych posłów do Parlamentu Europejskiego ma poglądy eurosceptyczne, co szkodzi naszej pracy w Parlamencie i naszej zdolności do zawierania sojuszy korzystnych dla Irlandii.

– Przed konwencją, a następnie przed czerwcem 2024 r., jeśli się powiedzie, przekażę pozytywny sygnał na temat miejsca Irlandii w Europie i nadal będę silnym głosem Irlandii, gdy będą podejmowane ważne decyzje.

Opr. Bogdan Feręc

Źr. MEP Billy Kelleher

© POLSKA-IE: MATERIAŁ CHRONIONY PRAWEM AUTORSKIM.
ZNAJDŹ NAS:

Irlandzka trasa koncertowa Dory Goli: Galway - 13 kwietnia, Clare - 27 kwietnia, Wicklow - 18 maja, Limerick - 31 maja.

Bilety są już dostępne na stronach internetowych Monroe's Galway, Port Duggans, The Whale Theatre, Upstairs at Dolan's i przy wejściach. Zapraszamy!!!