Oświadczenie posła Griffina i senatora Kyne’a w sprawie propozycji dotyczącej sprzedaży i dystrybucji torfu

Parlamentarzyści stwierdzili, że nie są przekonani do pomysłu wprowadzenia zakazu sprzedaży i używania do celów grzewczych torfu i chcą, aby minister Ryan wyjaśnił wszelkie ich wątpliwości, a jednocześnie przedłożył jakieś inne propozycje.

Brendan Griffina i Sean Kyne powiedzieli:

– Członkowie partii parlamentarnej Fine Gael odbyli intensywne spotkanie z ministrem Ryanem dotyczące sprzedaży i dystrybucji torfu. Na spotkaniu wysłuchano opinii kolegów z partii. Niezależnie od tego, wykorzystanie torfu, jako źródła paliwa spada od wielu lat. Przy tym wszystkim, co dzieje się teraz, jeśli chodzi o wojnę, eskalację rachunków za energię, przyszłe źródła paliw, propozycje ministra Ryana, dyskutowane w ostatnich tygodniach, nie powinny być kontynuowane. Zostało to wyjaśnione ministrowi Ryanowi. Minister Ryan zgodził się spotkać z nami ponownie w przyszłości, aby kontynuować dyskusje na ten temat, który jest absolutnie integralną częścią wielu gospodarstw domowych na terenach wiejskich w Irlandii. Z niecierpliwością na to czekamy.

Opr: Bogdan Feręc

Źr: Fine Gael

© POLSKA-IE: MATERIAŁ CHRONIONY PRAWEM AUTORSKIM.
ZNAJDŹ NAS:
Rząd musi zrewidowa