Ostre stanowisko w sprawie powtórzenia referendum

Zbliżają się wakacyjne przerwy, więc czas kanikuły, ale nie dla wszystkich, bo politycy nadal myślą o istotnych wydarzeniach, a nawet zaostrzają wewnętrzną debatę, jak dzieje się to w Wielkiej Brytanii.

Języczkiem uwagi na sąsiedniej wyspie nadal jest Brexit i wybór nowego premiera, a to kazało jednemu z liderów politycznych sondaży na wyartykułowanie swojego żądania, chociaż nie nowego, to niezwykle stanowczego. Otóż Jeremy Corbyn z Partii Pracy wysłał do przyszłego premiera Zjednoczonego Królestwa, niezależnie, kto nim zostanie, apel, aby ten wykonał wolę ogromnej części społeczeństwa i rozpisał drugie referendum brexitowe.

To natomiast miałoby dać odpowiedź, czy Brytyjczycy nadal chcą wyjścia z Unii Europejskiej oraz o ile tak, to na jakich zasadach? Takie podejście do sprawy wskaże kierunek politycznych działań i może pomóc w przezwyciężeniu kryzysu parlamentarnego w Westminsterze, uważa Corbyn.

Wcześniej lider Partii Pracy mówił, iż chciałby powtórzenia referendum wyjściowego, jednak nie stawiał sprawy na ostrzu noża, jak dzieje się to teraz, bo jednocześnie zapowiada, że nie spocznie, jeżeli celu nie osiągnie. Corbyn utwardził swoje, ale i stanowisko Partii Pracy na podstawie żądań środowisk, które chcą dać mieszkańcom Wielkiej Brytanii szansę, na udzielenie ostatecznej odpowiedzi. Co istotne, do wezwania dołączyły też największe centrale związkowe w Wielkiej Brytanii i te również żądają ponowienia referendum w sprawie opuszczenie unijnego bloku.

Wg Corbyna, niezależnie od wyniku drugiego głosowania, należy dążyć do kompromisu i podpisania umowy wyjściowej z Unią Europejską, bo jednym z gorszych rozwiązań będzie brak takiej umowy, a to w poważny sposób odbije się na gospodarce Królestwa i jego mieszkańcach. Corbyn i jego partia są też zwolennikami pozostania w Unii Europejskiej, więc żądanie ponowienia referendum stanowi część programu politycznego Partii Pracy, a ta rośnie w siłę i w kolejnych wyborach ogólnych, ma szansę przejąć władzę od obecnie rządzącej Partii Konserwatywnej.

W komentarzach brytyjskiej prasy słychać również głosy, iż o ile laburzystom uda się przejąć władzę po torysach, Corbyn, jako premier, dążyć będzie do zawiązania głębokiej współpracy z Unią Europejską, niezależnie od formy, jaką przybierze Brexit. Mówi się też, że Corbyn – zwolennik Unii Europejskiej, może doprowadzić do upadku kolejnego rządu, by wywołać „nadzwyczajne wydarzenie”, a to może opóźnić proces wyjściowy, więc i dać czas na przejęcie przez jego ugrupowanie władzy, by kolejnym krokiem stało się referendum, a może nawet odwołanie Artykułu 50.

Bogdan Feręc

Źr: AFP/BBC