INFORMACJA PRASOWA: Polska architektura drewniana, sztuka ludowa czy Konkurs Chopinowski częścią Kampanii edukacyjno-informacyjna w Irlandii

Z początkiem września wystartował projekt Integration Through Culture, realizowany w Irlandii przez Fundację Bardzo Ładnie. Projekt omawia 6 wątków związanych z polską kulturą, które będą prezentowane na terenie całej Irlandii od września do grudnia tego roku w formie wystaw oraz  plakatów informacyjno-edukacyjnych eksponowanych w irlandzkich instytucjach kultury, uczelniach oraz w urzędach miast. Ekspozycjom towarzyszyła będzie kampania w mediach społecznościowych (naszych oraz naszych partnerów) a także webinaria z ekspertami oraz zaproszonymi gośćmi. Projekt w całości skierowany jest do irlandzkiego odbiorcy, realizowany jest w języku angielskim.

Tegoroczne wątki komunikacyjne:

• Tradycyjna architektura drewniana – styl Świdermajer
  • Wpływ twórczości Josepha Conrada na popkulturę
  • Łódź Miasto Filmu UNESCO
  • Polscy ilustratorzy dziecięcy
  • Polska sztuka ludowa
  • Konkurs chopinowski w obrazach

Część wystaw można oglądać już w irlandzkich instytucjach, i tak np.: wystawę architektury drewnianej z okolic Otwocka można podziwiać w Country Life Museum w Castelbar, plakaty z ilustracjami współczesnych polskich ilustratorów książek dla dzieci wystawione są w bibliotece w Tullamore a komiksowa wystawa opowiadająca o wpływach Josepha Conrada na światową pop kulturę prezentowana jest w bibliotece w Portlaoise.

Akcji towarzyszy kampania w mediach społecznościowych Fundacji.

A już pod koniec października pierwsze webinaria z ekspertami oraz z gośćmi z Polski i Irlandii. Wszystkie wydarzenia są bezpłatne.

Instytucje partnerskie, które będą gościć nasze ekspozycje to m.in.:

• Trinity College Dublin
  • University College Dublin
  • Galway City Museum
  • National Museum Ireland
  • Galway City Council
  • County Laois
  • County Offaly

Partnerzy projektu:
Urząd Miasta Łodzi, Narodowe Centrum Kultury Filmowej, ŁódźUNESCOCity of Film, Świdermajer.info oraz Ambasada RP w Dublinie.

Fundacja Bardzo Ładnie

To organizacja pozarządowa, która jako główne cele stawia sobie zwiększanie potrzeby prowadzenia dialogu międzykulturowego, popularyzowanie postawy aktywnej tolerancji, traktującej odmienność jako wartość, a nie powód do wykluczenia. Od 2015 działamy w Irlandii, choć korzenie mamy łódzkie. Posiadamy na swoim koncie wiele dobrze ocenionych i ciepło przyjętych projektów, w tym: „Quo Vadis Galway” – Festiwal Henryka Sienkiewicza, Joseph Conrad Inspirations – wydarzenie towarzyszące obchodom Roku Conrada czy „ForestDays”, kilkudniowy i wielowątkowy festiwal poświęcony polskiej kulturze lasu. Nasze działania realizowane są w znacznej mierze dzięki finansowaniu z grantów udzielanych przez polskie instytucje.

Integration Through Culture to zadanie wsparte ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych
z programu Dyplomacja Publiczna 2020 – Nowy wymiar.

Polska-IE: Udostępnij...
Sinn Féin proponuje